KANTONALNI ODBOR SDP-a PROTIV KOALICIJE SA SDA

U petak navečer, prema saznanjimam „Dnevnog avaza“, održana je sjednica Kantonalnog odbora SDPa Tuzla, koji broji 70 članova, na kojoj je zauzet odlučan stav da je ova organizacija apsolutno protiv moguće koalicije SDP-a sa SDA. Sjednici su prisustvovali i izaslanici Centrale iz Sarajeva. Svih 13 općinskih organizacija saglasno je da Glavni odbor SDP-a BiH, shodno Statutu stranke, odluči o koaliranju u vlasti na državnom I entitetskom nivou, a da odlučivanje o koaliciji na kantonalnom nivou prenese u nadležnost kantonalnih organizacija.

Sjednici Kantonalnog odbora, iz zdravstvenih razloga, nije prisustvovao Mirza Kušljugić. Tomo Vidović, predsjednik KO SDP-a, Denis Bećirović, državni poslanik, i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, bezrezervno su podržali izglasani stav Kantonalnog odbora.

Kako su nam prenijeli izvori bliski KO SDP-a Tuzla, nikada sjednica ovog stranačkog tijela nije imala tako odlučne i jasne diskusije kao ovog puta. Sjednica je trajala više od pet sati, a bilo je četrdesetak diskutanata. Naš sagovornik navodi da su posebno eksplicitni bili predsjednici općinskih organizacija. Stav KO SDP-a Tuzla, kako saznajemo, prezentiran je na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora.

Najviše animoziteta prema mogućoj koaliciji SDP-a i SDA imaju predstavnici Tuzle, u kojoj komunisti, odnosno socijaldemokrati, vladaju još od 1943. godine. Tuzlanski SDP-ovci smatraju da bi koalicija sa SDA uništila ovu stranku već na prvim općinskim izborima, odnosno da bi im se biračko tijelo rasulo po drugim strankama.

Na sjednici u Tuzli o tome nije bilo riječi, ali među brojnim simpatizerima i članovima SDP-a otvoreno se negoduje i zahtijeva da se ni po koju cijenu ne ide u vlast s kontroverzno izabranim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i SDA, u kojoj on dominira i upravlja sa svojom obavještajno-klerikalnom desničarskom klikom i uz asistenciju paradržavnih centara moći formiranim još u vrijeme rata u BiH.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *