Kalesijska firma NEON Solucije donirala autodijagnostiku za MSŠ Kalesija

Ulaganje u ljude i njihovo znanje jeste pretpostavka razvoja svakog društva. Moderna privreda traži obučene ljude, ljude koji su prilagodljivi novim trendovima.
Ipak, državne institucije u BiH ne vode mnogo računa o tome, pa su uposlenici obrazovnih ustanova limitirani u svome radu.

MSŠ Kalesija prema broju učenika spada među najveće škole u BiH, a u ovoj obrazovnoj ustanovi već sedamnaestu godinu postoji smjer za automehaničare.
Uprkos modernim tehnologijama učenici i nakon toliko godina rade na isti način kao i krajem prošlog stoljeća, što im nakon završenog školovanja ne obećava dobru pozciju na tržištu rada.

NEON Sulucije iz Kalesije, firma koja pruža usluge interneta i televizije, ovoga mjeseca obilježava sedmu godinu postojanja i uspješnog rada, odlučila je donirati autodijagnostiku za MSŠ Kalesija.

Autodijagnostika DELPHI CDP i laptop uručeni su direktoru škole Mersadu Hasanoviću i Ademu Kariću, nastavniku praktične nastave koji u ovoj ustanovi radi već šesnaest godina.

“Dugi niz godina nismo u mogućnosti pratiti modernu tehnologiju, a u školskoj radionici profesori improviziju sa učenicima. Prva godina i nije toliki problem jer učenike upoznajemo sa teorijom, dok u drugoj i trećoj godini zaista imamo problema u radu sa učenicima.
Autodijagnostika će uveliko olakšati posao, ali i ono što je najvažnije – učenici će naučiti osnovno rukovanje autodijagnostikom, te nakon završetka škole biti bogatiji za to znanje, koje može biti dobra preporuka za poslodavce” – govori ing. mašinstva Adem Karić, nastavnik praktične nastave.

Mi mo i ranije razmatrali mogućnost kupovine autodijagnostike za automehaničare ali nam to sredstva nisu dozvoljavala.
U ime školskog kolektiva zahvaljujem se firmi NEON Solucije koja je donirala dijagniostiku sa pratećom opremom. Nadam se da će i druge firme slijediti njihov primjer
” – govori NKP.ba direktor MSŠ Kalesija, Mersad Hasanović.

Odmah po uručenju, autodijagnostika je isprobana na putničkom vozilu profesora Engleskog jezika, Mirze Isanovića.
DELPHI CDP je ukazao na grešku na “Airbag-u”, kao i na grešku u toplotnom senzoru na prednjoj lijevo strani automobila “Golf IV”, kao i o mogućim razlozima za iste probleme.

(NKP.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: