Kalesija domaćin drugog ekološko – poljoprivrednog sajma zdrave hrane

U sklopu projekta “Ekološka poljoprivreda i ljekovito bilje u Sprečanskom polju u regiji sjeveroistočna Bosna – sajam zdrave hrane ” finansiranog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma i potpomognut od strane Općinskog načelnika gosp. Rasima Omerovića, biće održan dvodnevni sajam domaće zdrave hrane pod nazivom „Drugi ekološko-poljoprivredni sajam zdrave hrane Kalesija 2010“ u prostorijama Mješovite srednje škole Kalesija 16. i 17. oktobra 2010.
Sajam se sastoji od teoretskog dijela na kojem će se sudionici kroz stručna predavanja upoznati sa teoretskim aspektima i prednostima korištenja prirodnih, ekoloških resursa u proizvodnji zdrave hrane, te izložbenog dijela na kojem će građani izložiti proizvode koje su sami proizveli na vlastitim imanjima po načelima proizvodnje zdrave hrane. Sajam će imati izložbeno-prodajni karakter.
Manifestacija sajma značajna je po tome što će se kroz stručna predavanja – agro i eko-edukaciju stanovništva razvijati i jačati ekološka svijest o održivom razvoju. Stručno educirati i osposobiti stanovništvo u vezi potrebe proizvodnje zdrave hrane, razvoja eko poljoprivrede-organske poljoprivrede, te samim tim korištenja i obrade zemlje u cilju stvaranja uslova za održivi razvoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *