JUTROS U KALESIJI MINUS 26 STEPENI

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima promjenjivo oblačno i jako hladno vrijeme, sa sunčanim intervalima. Prema informacijama  Službe za obavještavanje i javljanje pri Štabu civilne zaštite Kalesija,  temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je  -26 stepeni Celzija. U 6 sati temperatura je iznosila čak -28 stepeni Celzija.  Relativna vlažnost vazduha 81 %, atmosferski pritisak 1000 hektopaskala. Prema prognozama danas se očekuje sunčano i jako hladno vrijeme, uz maksimalnu dnevnu temperature do -8 stepeni Celzija.

 

Na području općine Kalesija svi putevi su prohodni, uz otežano odvijanje saobražaja u brdskim dijelovima ili tvz “visinskim zonama”. Ekipe Općinskog štaba Civilne zaštite jučer su bile su angažovane na čišćenju i odvozu snijega iz centra Kalesije. Uklanjanje snijega  vršeno je sa trotoara i prilaza važnijim objektima i institucijama u centru grada. Također, izvršeno je i čišćenje puta u naselju Džafići u Vukovijama, kao i u povratničkom naselju Zelina.

Snadbijevanje vodom I strujom na području općine Kalesija je uredno.

Iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Kalesija obavještavaju korisnike usluga distribucije vode, da usljed niskih tempertura i obilnih snježnih padavina radnici ovog preduzeća nisu u mogućnosti vršiti redovno očitanje vodomjera, te će se vršiti prosječni obračun potrošnje vode za mjesec februar. Takođe, građanima se savjetuje da adekvatno zaštite svoje vodomjere od smrzavanja,jer u protivnom će snositi trškove zamjene istih.Ukoliko dođe do smrzavanja vodomjera slučaj je potrebno prijaviti preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Komunalno preduzeća Komunalac Kalesija ovih dana, zbog velikih snježnih padavina i niskih temperature, odvoz smeća vrši samo iz centra Kalesije, zbog nemogućnosti prilaza svim mjestima na području općine. Građanima se preporučuje da   se suzdržavaju od nošenja smeća iz domaćinstava dok se ne stvore uvjeti za redovan rad komunalnih preduzeća.

Nema problema u funkcionisanju Doma zdravlja Kalesija. Svi pacijenti se redovno odvoze na dijalizu na UKC Tuzla, kao i pacijenti kojima je neophodno bolničko liječenje. Nije bilo javljanje pacijenata sa promlinama i povredama nastalim usljed niskih temperature, kazao nam je primarijus dr. Nusret Sinanović, direktor Doma zdravlja Kalesija i naglasio da su svi prilazi Domu zadrvlja očišćeni. Također, sve područne ambulante na području općine Kalesija rade bez problema. Usljed niskih temperatura građanima se preporučuje da bez veće potrebe ne izlaze vani u jutarnjim satima, a posebno se to odnosi na hronične bolesnike, osobe sa kadiovaskularnih problemima i asmatičare.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *