IMENA NOVOIZABRANIH VIJEĆNIKA U OPĆINSKOM VIJEĆU KALESIJA

Prema rezultatima CIK BiH u novi saziv Općinskog vijeća Kalesija, koji broji 27 vijećnika, ušlo je deset političkih subjekata. Najviše vijećnika   imat će SDA – 8, SDP – 6, NSRZB – 3, BPS, SBiH i SBB po dva vijećnika, SDU, SEP i A SDA po jednog vijećnika, dok je vijećničko mjesto namijenjeno za pripadnika nacionalne manjine osvojio Mehmed – Meho – Suljkanović.

SDA, kao najjaču stranku, po broju osvojenih glasova, u naredne četiri godine predstavljat će : Nedžad Džafić, Fetah Hujdur, Hasiba Kurtić, Mujo Mujkić, Adnan Kamerić, Mujo Mešanović, Nihad Hamzić i Ferid Smajić – Kockar.

Druga stranka po snazi u vijeću, SDP bit će u sastavu:   Muhamed Osmanović, Selmir Buljkić, Amir Barčić, Enes Idrizović, Galib Softić i Hasan Ćorsuljić.

Mandate Narodne stranke radom za boljitak dobili su vijećnici iz Donjih Rainaca: Zijad Suljkanović, Kadira Suljkanović i Elvir Brkić.

BPS-ovi vijećnici su: Asim Mehmedović i Sead Selimović.

SBiH dobila je dva vijećnička mjesta, a ovu stranku u vijeću će predstavljati: Esad Čanić i Denis Omerbegović.

Dva mandata dobio je i Savez za bolju budućnost, a vijećnici ove stranke će biti:  Fikret Suljkanović i Edis Sakić.

Kasim Selimović će predstavljati Snagu ekonomskog pokreta, Ramiz Baručić Socijaldemokratsku uniju, Muhamed Alić – A SDA, a Meho Suljkanović, koji se za ovogodišnje izbore prijavio kao Turčin, trebao bi zastupati interese nacionalnih manjina u Kalesiji.

Nakon što CIK BiH zvanično objavi rezultate izbora i ovjeri vijećničke mandate novoizabranim vijećnicima uslijedit će organiziranje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Kalesija, na kojoj bi trebao biti izabran predsjedavajući  vijeća i njegov zamjenik.

Dakako, prije izbora čelnika zakonodavne vlasti u Kalesiji potrebno je formirati vijećničku većinu, koja bi trebala imati najmanje  14 vijećničkih ruku.  Sasvim je izvjesno da će za većinu u vijeću biti potrebna koalicija, savez  ili partnerski odnos najmanje četiri politička subjekta, izuzev koaliranja dvije vodeće stranke SDA i SDP-a, koji bi sami mogli imati natpolovičnu većinu u vijeću.

Također, bit će interesantno  propratiti koliko će vijećnika, koji su dobili mandate u okviru sadašnjih stranaka, promijeniti “stranački dres” u narednom periodu. Ovakva pojava posebno je bila  izražena u protekle četiri godine kada su vijećnici napuštali stranke, koje su im omogućile izbor u vijeće,  a zadržavali mandate.

Među prvima Stranku za BiH je napustio Zijad Suljkanović, koji se deklarisao kao samostalni vijećnik, da bi se na kraju skrasio u NSRZB. Stranke su još mijenjali: Kadira Suljkanović (SBiH – samostalni vijećnik – NSRZB), Mevludin Ikanović (  NSRZB – samostalni vijećnik – nezavisni kandidat), Mirsad Ibralić (BPS – samostalni vijećnik – SDP), Rašid Vildić (BPS – samostalni vijećnik – DSI), Mehmed – Meho Suljkanović (SDU – nezavisni kandidat iz reda nacionalne manjine).

 

M.Zulić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *