Bego Gutić zvanično imenovan za mandara Vlade TK

Bego Gutić danas je zvanično imenovan za mandatara Vlade TK-a. Gutić je prema zakonu obavezan u narednih 15 dana formirati kantonalnu Vladu.   Podsjećamo, većinu u TK-a čine SDA, DF, NSRZB i BPS, dok u opoziciji ostaju SDP, SBB i SBiH.

U međustranačkoj raspodjeli ministarstava SDA je, pored pozicije premijera, dobila Ministarstvo poljoprivrede, prostornog uređenja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu, industriju energetiku i rudarstvo.

Demokratskoj fronti je pripalo Ministarstvo obrazovanja,unutrašnji poslovi, obrt i poduzetništvo, rad i socijalna politika. HDZ-u je dodijeljeno Ministarstvo pravosuđa i uprave, Narodnoj stranci Radom za boljitak Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja a BPS će imati ministra zdravstva.

Špekuliše se da bi u novom sazivu Vlade TK-a, kada su u pitanju SDA-ovi kadrovi,  na čelu Ministarstva za boračka pitanja mogao biti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, Jakub Suljkanović iz Srebrenika mogao bi predvoditi Ministarstvo finansija, dok bi Srđan Mićanović iz Tuzle trebao biti ministar industrije, energetike i rudarstva.

Hasan Ferhatović iz Gračanice kandidat je za ministra prostornog uređenja i poduzetništva, dok o imenu budućeg ministra poljoprivrede, koji bi trebao biti prijedlog Živinica, još nije postignut dogovor.

Za sada nisu poznata imena kandidata za ministarske pozicije koje su pripale ostalih strankama unutar skupštinske većine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *