Bahrija Umihanić sastavlja Vladu TK-a: Radnici i borci biraju sebi ministre

Imena 12 stručnih i nestranačkih ministara koji će činiti novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona najvjerovatnije će biti poznata u petak, izjavio je jučer prof. dr. Bahrija Umihanić, mandatar i budući premijer.

On je naveo da su od raznih organizacija, udruženja i pojedinaca do subote stigla 63 prijedloga za nove ministre.

Samo bez pritiska

– Pokušat ćemo udovoljiti onim zahtjevima koji su utvrđeni Ustavom, a koji se tiču zastupljenosti naroda. Isto tako, moramo voditi računa o zastupljenosti općina sa kandidatima i o gender komponenti. Planiram u petak Skupštini uputiti listu sa ministrima i onda je na njima da zakažu sjednicu i imenuju Vladu, kazao je Umihanić.

Za pojedine osobe postoji čak i 18 kandidatura. No, broj kandidatura neće biti presudan. Prema riječima Umihanića, presudna će biti kompetencija.

– Moj je posao da predložim Skupštini imena ministara, a Skupština treba da prihvati imena ili da odbije i da uđe ponovo u taj proces i izabere novog mandatara, kazao je Umihanić, dodajući da mu je cilj da dođe do ekspertne vlade, te da niko na njega ne vrši nikakav pritisak.

– Jedino što sam javno obećao i to ću se boriti, da ministar industrije bude osoba koju će predložiti radnici i sindikati. Isto sam rekao Koordinaciji boraca, da i oni razmisle i bio bih spreman potvrditi ministra za boračka pitanja kojeg oni predlože, kazao je Umihanić.

U kantonalnom Ministarstvu finansija nam je rečeno da je u proteklih deset dana, u odnosu na prethodnih deset, zabilježen pad prihoda od čak 50 posto. Prema riječima Merime Hajdarević, sekretara Ministarstva finansija, tome je doprinijelo izmirivanje međunarodnih obaveza, no, čudi što je pad prihoda nastavljen i dalje.

– FBiH je morala dati 25,5 miliona međunarodnih obaveza i neka je to jedan od razloga pada prihoda. Međutim, drastičan je pad, oko 50 posto. Ako smo imali prihode dnevno po milion, pali su na 500.000, ako smo imali 700.000, padnu na 350.000 KM, kazala nam je Hajdarević.

Isplate idu

Iako Vlade nema, prema njenim riječima, isplate nisu toliko usporene.

– Usporeno je što se tiče tehničkog dijela, što moramo imati Skupštinu za neke stvari. Ostalo ide regularno, nije alarmantna situacija. Isplate idu. Sada ide za Livnicu čelika 250.000 maraka za pokretanje proizvodnje i ide oko 145.000 obaveza prema dobavljačima iz prethodne godine iz vlastitih prihoda. Danas će ići još 261.000 premije zdravstvenog osiguranja za boračku populaciju iz 2012. godine, kazala nam je Hajdarević.

Samir Karić/Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *