Ambasadori EU danas o viznoj liberalizaciji za BiH

Ambasadori zemalja članica EU raspravljaće danas o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju, a očekuje se da će odluka biti pozitivna, te da će građani ovih zemalja od 15. decembra moći putovati bez viza.

Sastanak ambasadora zemalja članica EU je posljednja priprema pred formalno glasanje Vijeća EU, najvišeg tijela Unije, u ponedjeljak, 8. novembra, na kojem će nadležni ministri izglasati odluku. Prema dokumentu koji će u srijedu, najvjerovatnije, biti usvojen, navodi se da su se Evropska komisija i Vijeće EU saglasili da ukinu vize, ali da će Komisija zauzvrat povećati napore na kontroli provođenja bezviznog režima.

“Komisija je intenzivirala napore da bude uspostavljen mehanizam monitoringa koji će se fokusirati na upravljanje granicom, bezbjednost dokumenata, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, efikasno sprovođenje Sporazuma o readmisiji i upravljanje migracionim tokovima između EU i zemalja u pitanju”, navodi se u dokumentu.

Također, ističe se potreba uspostavljanja stalnog dijaloga između zemalja članica EU i BiH i Albanije po pitanju azilanata, što je posebno osjetljiva tačka za brojne članice EU. Navodi se da će Komisija redovno izvještavati parlament EU i Vijeće EU, a prvi izvještaj biće objavljen pola godine nakon stupanja na snagu bezviznog režima.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *