Utorak, 16 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHRamazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

Ramazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan kada će se klanjati prva teravija, a prvi dan posta je sutra (ponedjeljak, 11. mart).

Poruku reisul-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana prenosimo u cijelosti:

“Draga braćo i poštovane sestre!

Večeras, sa akšam-namazom, ulazimo u veličanstveni ramazan, mjesec posta i bogobojaznosti, mjesec naših duhovnih uzleta i velikih nadanja. Ramazansko vrijeme je mubarek vrijeme i naši postupci u njemu zadobivaju naročit značaj – uvećavaju se, kako oni dobri, tako i oni loši.

Stoga, povedimo računa o svojim postupcima. Neka Ramazan dotakne srce svakog čovjeka i neka ga oplemeni svojom plemenitošću.

Tradicija nas uči da je poslanik Muhamed, s.a.v.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je naročito darežljiv bio u ramazanu. I Allah je darežljiv u ovom mjesecu, a takvi trebaju biti i vjernici, muslimani i muslimanke. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća. Budite milostivi i vi prema Njegovim stvorenjima i neka se na vama vidi da postite.

Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur'ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti. Neka nas Allah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo.

Braćo i sestre,

U svojim dovama se sjetite nevinih ljudi u svijetu, naročito u Palestini i Ukrajini, koji stradavaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo svog Gospodara da otkloni od njih zlo, zaštiti ih svojom zaštitom i donese mir u ove zemlje.

Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijim i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima svoje uzvišene vjere islama. Ramazan šerif mubarek olsun!.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO