Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonAviokompanija iz EU uspostavlja letove iz Tuzle i to u pet zemalja...

Aviokompanija iz EU uspostavlja letove iz Tuzle i to u pet zemalja s jednim baznim avionom

Javni poziv za subvencioniranje aviokompanija koje žele saobraćati sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli je okončan, a kako saznaje Klix.ba, izabran je jedan prijevoznik koji je registriran u Evropskoj uniji. Letovi bi trebali biti obavljani ka pet zemalja, a stacionirat će i bazni avion.

Međunarodni aerodrom u Tuzli 10. novembra ove godine je objavio javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu redovnih zračnih linija, a nakon deset dana se pristupilo otvaranju ponuda.

Do zaključenja javnog poziva pristigle su samo dvije ponude i to ona koju je poslala aviokompanija registrirana u Evropskoj uniji i Air Montenegro iz Crne Gore.

Javni poziv je objavljen nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obezbjedila dva i po miliona KM za subvencije aviokompanije koja će uspostaviti linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli, a kako saznaje Klix.ba najpovoljinu ponudu je imala aviokompanija iz Evropske unije.

Prema riječima izvora portala Klix.ba, menadžment tuzlanskog aerodroma i evropske aviokompanije ugovor bi trebali potpisati u narednih nekoliko dana, kada će biti detaljisani svi segmenti saradnje.

Naš izvor otkriva da bi ta aviokompanija u Tuzli trebala stacionirati jedan bazni avion, a letove bi trebali obavljati ka pet država. Riječ je o Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, ali i Turskoj.

Nizozemska i Turska su države ka kojima je s Međunarodnog aerodroma u Tuzli trebala letjeti crnogorska aviokompanija Air Montenegro, a na osnovu dozvole Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), dok su ih za slijetanje aviona odbile Švedska, Danska, Austrija i Njemačka.

Kako je Klix.ba ranije otkrio, navedene četiri države odbijanje dozvole su temeljile na činjenici da Air Montenegro nije registrovan u BiH, ali ni u nekoj od zemalja Evropske unije.

Iako je dozvola za Nizozemsku i Tursku stigla 19. oktobra ove godine, saobraćanje iz Tuzle do danas nije uspostavljeno. Prvobitno je planirano do kraja novembra ove godine, a zatim je prolongirano za polovinu decembra.

Da li će se to ostvariti za sada nije poznato, posebno ako se uzme u obzir dolazak nove aviokompanije koja, kako je potvrđeno za Klix.ba, ima osigurane i sve neophodne certifikate potrebne za obavljanje prijevoza putnika zračnim putem.

Prema projekcijama izvora portala Klix.ba, nova aviokompanija letove s Međunarodnog aerodroma u Tuzli bi trebala uspostaviti do kraja ove godine.

Iako se ranije u javnosti pojavila informacija da Air Montenegro odustaje od poslovne saradnje sa Međunarodnim aerodromom u Tuzli, ta informacija je demantirana iz tamošnje zračne luke, što je potvrdilo i apliciranje crnogorske aviokompanije na javni poziv za subvencije.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO